Sälj din ull till oss!

Hör av dig till oss innan du skickar din ull. Vi går igenom ullen innan vi lämnar pris, men ren och välsorterad ull av bra kvalité ger ett bättre pris.

 Vi köper in ull från fårgårdar över hela landet, från både stora och små besättningar. Har du får av raserna Finull, Jämtland, Leicester eller Gotlandsfår så kan du sälja din ull till oss.

Priset är beroende av kvalitén på ullen. Välklippt och välsorterad ull ger ett bättre pris.  

Viktigt är att fåren klipps två gånger per år, vår och höst. Höstullen är den bästa och vanligtvis den vi köper in.

Ullen ska vara grovsorterad: Ullen ska ha sin fulla längd och vara fri från skräp. Bukull, filtad ull, dubbelklipp och ull som är nersmutsad av lösa magar ska vara bortsorterad. Ull som är kortare än 5cm bör också sorteras bort. Har du bra och ren ull på dina får och klipper på en torr och ren platts (ej ströbädd) kan det räcka med den sortering som fårklipparen gör i och med klippningen, om du sagt till att du vill ta tillvara ullen. Fårklipparen sorterar då bort buk och rumpull och kastar åt sidan så att det inte kommer med i fällen.

Klipp de ljusaste fåren först! Lite vit ull i den mörka gör ingenting, men vi vill inte ha mörk i den vita.

Packa ullen fäll för fäll i papperssäckar. Aldrig plast till ull. Lägg gärna ett tidningsark mellan fällarna. Det hjälper till att suga upp eventuell fukt och det blir lättare att skilja fällarna åt när vi sedan ska gå igenom ullen.

I vissa fall kan vi hämta ullen hos dig i samband med klippningen.

Har du frågor kring detta med sortering och försäljning av ull, tveka inte att höra av dig till oss.