Gör garn av din egen ull!

Vi utför lönspinning.

Skicka din ull till oss så gör vi garn av den.

Vi tar betalt per kilo råull och garnutbytet är beroende av ullkvalitén. Noga sorterad ull ger ett bättre garn och även ett större utbyte. Det blir alltså ett lägre kilopris för garnet om du kommer med bra ull, och också roligare för oss att arbeta med en bra råvara. Är du osäker på vad som är "bra ull" hör gärna av dig till oss.

Minsta kvantitet är 10 kilo råull. Har du ull i olika nyanser som du vill ha spunnet var för sig behöver det vara minst 10 kilo råull per nyans.

Priset är 500 kr per kg råull + moms (625 kr/kg)

Garnutbytet blir ca 50-70% av råullsvikten (Kan bli lägre om ullen är skräpig, lortig, filtad eller inte lämpar sig för garn)

Om du vill ha din ull spunnen hos oss måste du först ställa dig i kö genom att skicka en intresseanmälan för lönspinning. Du får då en bekräftelse på att du står i kö och en ungefärlig uppskattning av hur lång väntetiden är. Sedan medelar vi dig när det är din tur att skicka ull till oss.

Väntetiden kan vara lång och det är då viktigt att du förvarar ullen på ett bra sätt. Bästa sättet att förvara ull på är i pappsäckar gärna med ett tidningsark mellan fällarna. Packa inte ullen för hårt, den mår bäst av att förvaras luftigt. Förslut säckarna väl för att minska risken för ohyra i ullen. Förvara säckarna med ullen på sval och torr plats, ej direkt på betonggolv.

Skicka ull

När du skickar ullen till oss så lägg alltid i en följesedel i säcken. Tala om vilken sorts garn du vill att vi gör, namn, adress och telefonnummer så att vi kan nå dig om något är oklart.

Hos oss

När ullen kommer till oss går vi igenom den, tittar på kvalité och och sorterar bort för skräpig och för filtad ull. Sedan tvättas och torkas ullen före kardning och spinning. Du får alltid tillbaka garn av din egen ull.

Vi levererar garnet otvättat. Vill du att vi tvättar garnet åt dig så tillkommer 80 kr/kg garn som tvättas + moms (100 kr/kg). Fyll i på följesedeln om du vill ha garnet tvättat. Det är inte svårt att tvätta garnet hemma.

Vi skickar garnet mot postförskott. Vill du i stället hämta garnet på spinneriet så säger du till vid ulleveransen.

Har du funderingar kring detta med lönspinning? Ring oss gärna!

Intresseanmälan

Fyll i fälten nedan om du vill få din ull spunnen hos oss!

Skicka intresseanmälan

Följesedel

Här hittar du följesedeln som du måste bifoga när du skickar ull till oss.

Ladda ner följesedel

Tips vid garntvätt

Tvätta garnet i de långa räckor som de levereras i. Vi hasplar garnet i härvor om ca 1hg och det är 12 härvor i var räcka. Tvätta garnet i t.ex. en stor tunna med badkarsvarmt vatten och lite handdiskmedel, eller ett flytande ulltvättmedel. Skölj noga 2-3 ggr. och centrifugera garnet. Bäst är det med en golvcentrifug, men det går bra i en vanlig tvättmaskin om den startar och stannar med en gång så att inte garnet ligger och tumlar. Tag isär härvorna och häng garnet att torka på en rundstav.